Αναγνώστες

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η επιχειρηματικότητα ΝΑΙ! αλλά πως;

Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν παράγουμε δεν θα έχουμε έσοδα και δεν θα μπορούμε να καλύψουμε της ανάγκες τουλάχιστον της επιβίωσής μας, είτε ως οικογένειες, είτε ως ομάδες πληθυσμού, είτε ως κράτος ολόκληρο.
Το ζήτημα είναι πως θα επιχειρούμε! Η αυξημένη φορολογία και συγχρόνως η μείωση των εσόδων της μέσης οικογένειας  είναι πλέον εντελώς αποτρεπτικοί παράγοντες για να σκεφτεί κανείς  να ξεκινήσει έστω και μια μικρή επιχείρηση. Καθώς δε περνάει ο καιρός, τα κεφάλαια λιγοστεύουν γιατί κι αυτοί που τα έχουν τους μένουν ανεκμετάλλευτα αλλά και οι υφιστάμενες μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις καταστρέφονται μία μία και με μαθηματική οδηγούνται στο κλείσιμο μη αντέχοντας την υψηλή φορολογία και την ακριβή πλέον ασφάλιση των λίγων ασφαλισμένων που μπορούν να απασχολήσουν.
Τι λοιπόν πρέπει να γίνει για να αξιοποιηθούν έστω κι αυτά τα λίγα κεφάλαια που έχουν μείνει στη διάθεση κάποιων; Πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, βιώσιμες, που θα απασχολούν εργαζόμενους και να ανεβεί το βιωτικό επίπεδο;
Σ' αυτό το σημείο, θα πρέπει σοβαρά να δούμε τι έκαναν άλλοι λαοί και ανάλογες περιπτώσεις! Πέρα από τη διαπραγμάτευση του χρέους μας, την επιμήκυνση των δόσεων ή την μεγαλύτερη περίοδο χάριτος που είναι θέματα προς διαπραγμάτευση από την Κυβέρνηση!
Οι άνθρωποι, επιτέλους, πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και να συμπράττουν σε συνεργατικές επιχειρήσεις,κερδοσκοπικού, μη κερδοσκοπικού, κοινωνικού ή άλλου σκοπού! Να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συνεργατισμού των Αμπελακίων, ο πρώτος συνεργατισμός του κόσμου όλου που έγινε για πρώτη φορά και σε δύσκολα χρόνια στα Αμπελάκια της Λάρισας,  του πρόσφατου Βίος Coop (το πρώτο σύγχρονο συνεταιριστικό παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη) και άλλων υγιών συνεταιρισμών που σκοπό έχουν να μπορούν πολλοί μαζί να αντιμετωπίζουν τα έξοδα, να διαχειρίζονται τις ζημίες και να μοιράζονται! τα κέρδη με δίκαιους όρους και κυρίως να συμβάλλουν στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.
Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που εφευρίσκουν τεχνολογικά επιτεύγματα ή δράσεις καινοτομίας και τους οποίου συνήθως τους "αρπάζουν" μεγάλες επιχειρήσεις, είτε απασχολώντας τους ως υπαλλήλους τους είτε επιδοτώντας τους μέσω τραπεζών, οπότε οφείλουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους στους χρηματοδότες, οι οποίοι "ελέγχουν" την πορεία των επιχειρήσεων, τις τυχόν προσλήψεις και ένα μεγάλο μέρος των κερδών μετατρέπεται σε μερίσματα προς όφελος αυτών των ήδη πλούσιων μετόχων.
Δεν θα ήταν καλύτερα να υπάρχει η ελληνική συνεταιριστική τράπεζα που θα επιδοτήσει την δημιουργία συνεταιρισμού με αντικείμενο την προώθηση και εκμετάλλευση καινοτομίας και τεχνολογίας, ιδέες, λύσεις προτάσεις, εφευρέσεις; Δεν θα απασχολούσαμε τα παιδιά που έχουν σπουδάσει και αναγκάζονται να ξενιτευτούν για ένα μέσο και αποδεκτό μισθό;
Όπου κι αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε πληροφορίες για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τα κέρδη όσων συνεταιρίστηκαν που είναι το ότι κατάφεραν όχι μόνο να ζουν αξιοπρεπώς, αυτοί και οι οικογένειές τους αλλά να είναι ικανοί να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται ακόμη και στο εξωτερικό! Ενδεικτικά σας δίνω  την ιστοσελίδα του ΔΙΚΤΎΟΥ που παρέχει όσες πληροφορίες θέλετε! Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ μην το ξεχνάτε ποτέ, ελληνική ρύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου